Als je op zoek bent naar een bed met een sta-op functie, dan heb je waarschijnlijk te maken met mobiliteitsproblemen of wil je gewoon meer comfort en gemak in je slaapkamer. Een bed met sta-op functie kan een wereld van verschil maken, vooral voor ouderen of mensen met een lichamelijke beperking. Maar hoe kies je het juiste bed? In deze blog bespreken we de verschillende soorten bedden met sta-op functie, hun voordelen, en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Wat is een bed met sta-op functie?

Een bed met sta-op functie, ook wel een sta op bed genoemd, is een bed dat elektrisch in hoogte verstelbaar is. Dit betekent dat je het bed naar een comfortabele hoogte kunt brengen om in en uit te stappen. Sommige bedden hebben ook functies waarmee je het hoofd- en voeteneinde kunt verstellen, waardoor je in verschillende houdingen kunt liggen of zitten. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor mensen die veel tijd in bed doorbrengen, zoals chronisch zieken of mensen die herstellen van een operatie.

Voordelen van een sta op bed

Een sta op bed heeft diverse voordelen:

  • Gemakkelijker in- en uitstappen

Het belangrijkste voordeel van een bed met sta-op functie is dat het gemakkelijker wordt om in en uit bed te komen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met gewrichtsproblemen, rugklachten, of spierzwakte.

  • Verlichting van pijn en discomfort

Door de verstelbare functie kun je het bed aanpassen aan je specifieke behoeften. Of je nu je benen wilt verhogen om zwelling te verminderen of het hoofdeinde wilt verhogen om ademhalingsproblemen te verlichten, een bed met sta-op functie biedt de flexibiliteit om je comfort te optimaliseren.

  • Verbeterde zelfstandigheid

Voor veel mensen is het belangrijk om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Een bed met sta-op functie kan helpen om die onafhankelijkheid te behouden, omdat je minder afhankelijk bent van hulp van anderen om in en uit bed te komen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Niet elk sta op bed is hetzelfde. Sommige bieden alleen de hoog-laag functie, terwijl andere ook de mogelijkheid bieden om het hoofd- en voeteneinde te verstellen als een soort verpleegbed. Bedenk welke functies voor jou het belangrijkst zijn. Het bed moet niet alleen functioneel zijn, maar ook comfortabel. Let op de kwaliteit van de matras en of deze voldoende ondersteuning biedt. Sommige bedden worden geleverd met gespecialiseerde matrassen die drukpunten verminderen en geschikt zijn voor langdurig gebruik. De gebruiksvriendelijkheid van de bedieningsmechanismen is ook belangrijk. Zorg ervoor dat de afstandsbediening of bedieningsknoppen eenvoudig te gebruiken zijn, zelfs als je beperkte handkracht of behendigheid hebt. Controleer of het bed stevig en stabiel is. Het moet een solide constructie hebben en voorzien zijn van veiligheidsfuncties, zoals zijrails, om te voorkomen dat je uit bed valt. Hoewel functionaliteit voorop staat, wil je waarschijnlijk ook dat het bed er goed uitziet in je slaapkamer. Bovendien moet het bed passen in de ruimte die je beschikbaar hebt. Meet je kamer op om er zeker van te zijn dat het bed past zonder de ruimte te overvol te maken.

Verschillende sta op bedden

Er zijn verschillende bedden met een sta op functie:

  • Volledig elektrische bedden

Deze bedden bieden de meeste functies en flexibiliteit. Ze kunnen volledig worden aangepast met een afstandsbediening, inclusief hoogte, hoofdeinde en voeteneinde.

  • Half-elektrische bedden

Deze bedden combineren elektrische en handmatige bediening. Meestal zijn de hoogte-instellingen elektrisch, terwijl het hoofd- en voeteneinde handmatig worden aangepast.

  • Handmatige bedden

Deze bedden zijn volledig handmatig en vereisen fysieke inspanning om aan te passen. Ze zijn meestal goedkoper, maar minder gebruiksvriendelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.